[BLOG] T-shirt van de concurrentie dragen tijdens de werkuren?
 

Hrcheckup helpt de KMO's bij de optimalisering van hun personeelsbestand om maximaal in orde te zijn met de sociale wetgeving, efficiĆ«nt en betaalbaar. 
T-shirt van de concurrentie dragen tijdens de werkuren?

Waar gebeurd verhaal:

Een werknemer neemt zijn nieuwe werkschoenen mee naar huis om ermee in zijn tuin te werken. De werkgever ontslaat de man wegens dringende redenen, maar vangt nadien bot bij de rechtbank. De werkgever wordt gedwongen om een opzegvergoeding uit te betalen, en helaas dan nog op basis van de duurdere opzegtermijnen voor arbeiders door het eenheidsstatuut.


Wetgeving:

Volgens het hof bepaalde het arbeidsreglement nergens duidelijk dat het de werknemers verboden is om hun werkmateriaal mee te nemen buiten de onderneming. Dit brengt ons terug op de 3 basisregels van de huidige sociale wetgeving:

 1. Verouderd.
 2. (Over)bescherming van de werknemer.
 3. Finaal telt enkel wat op papier staat.

Zoals de titel het laat vermoeden: je moet best ook vermelden in je arbeidsreglement dat het dragen van een T-shirt van de concurrentie eigenlijk niet kan op de werf of de werkvloer. Want finaal is de vraag altijd: staat dit wel op papier? En verder: mag de werknemer een T-shirt dragen van zijn voetbalclub, een politieke partij, of kledij met religieuze uiting? En wat met piercings en tattoos?

Tips voor de werkgevers:

 • Een arbeidsreglement dient niet enkel om de wettelijke verplichtingen in te vullen.
 • Je kan er ook heel wat interne bedrijfsrichtlijnen mee formaliseren en hiermee je bedrijf beter beschermen.
 • Zo kan je zonder probleem kledijvoorschriften opnemen.
 • Denk maar aan het niet meenemen of gebruiken van werkkledij thuis, het verbod op dragen van slordige of niet neutrale kledij, tot en met het verbod op het dragen van strandslippers.
 • Koppel veiligheid aan de kledijvoorschriften om het tegelijk neutraler en nog beter afdwingbaar te maken.
 • Denk maar aan loshangende kledij, sierraden,..
 • Misschien bent u actief in de voedingssector of horeca waar ook voedselhygiĆ«ne een rol speelt i.v.m. kledij?
 • Verder kan het imago van het bedrijf een argument zijn, voor de werknemers die regelmatig in contact komen met klanten.

Wil u nog meer tips over nuttige bedrijfsrichtlijnen en/of de concrete uitwerking ervan in documentvorm? Stuur vandaag een mail naar info@hrcheckup.be of contacteer ons vrijblijvend op +32. 475 44 73 38