[BLOG] Nieuwe cursus bij de vakbond: Hoe uw dopgeld behouden?
 

Hrcheckup helpt de KMO's bij de optimalisering van hun personeelsbeleid om maximaal in orde te zijn met de sociale wetgeving, efficiënt en betaalbaar. 
Nieuwe cursus bij de vakbond: Hoe uw dopgeld behouden?

Waar gebeurd verhaal:

Een 50 plusser vindt op 1 juni 2015 eindelijk werk na een zoektocht van vele jaren. Heel fier meldt hij zijn gewijzigd statuut aan zijn vakbond, met de vraag naar eventuele formaliteiten. Pas na een rappel krijgt hij een kennisgeving door zijn vakbond over zijn nieuw statuut als werknemer. Groot is zijn verbazing als hij op 17 juli 2015 een brief van de vakbond ontvangt (zie bijlage) met de uitnodiging tot infosessies over "hoe behoud ik mijn dopgeld?". Het feit dat de vakbond niet doorheeft dat de man ondertussen al werkt heeft, is hierbij niet het ergste. Wel de inhoud van het cursusaanbod, waar de vakbond blijkbaar zijn geld en energie in steekt:

  • hoe kan je vermijden om je dopgeld te verliezen,
  • welke bewijzen moet je proberen aan te reiken aan de RVA,
  • hoe gaat de RVA tewerk in zijn controle,
  • hoe kan je de RVA omzeilen, etc.

Mét unieke ervaringsuitwisseling met andere werklozen, zelfs met leden van andere vakbonden. Letterlijk in de tekst: "Nous voulons vous aider et mieux vous armer". Niet om werk te vinden dus, maar om werkloos te blijven!


Wetgeving:

Al jaar en dag worden de uitkeringen voor werklozen vooral uitbetaald door het ABVV, ACV en ACLVB. De werkingsmiddelen van de vakbonden zijn dus proportioneel met het aantal werklozen die zij kunnen uitkeren. Los van de inefficiënte versnippering en gebrek aan controle, is deze case een schrijnend voorbeeld van het pervers effect van dit systeem. Zo ijveren de vakbonden niet voor meer jobs, maar voor het behoud van de uitkeringen. Dat zij de werklozen administratief goed moeten informeren is evident, maar de toon en aanpak is economisch totaal nefast en een roofbouw op het welzijn van iedereen. Voorbeelden van individuele cases, waarbij vakbonden hun leden niet stimuleren om werk te zoeken, zijn er genoeg. Maar deze brief bewijst dat zij dit nu ook op grote schaal toepassen.

brief van de vakbond aan langdurige werklozen