[BLOG] Het meest complexe extra legaal voordeel
 

Hrcheckup helpt de KMO's bij de optimalisering van hun personeelsbestand om maximaal in orde te zijn met de sociale wetgeving, efficiënt en betaalbaar. 
Het meest complexe extra legaal voordeel

Waar gebeurd verhaal:

Een werknemer valt in panne met zijn bedrijfswagen. Toevallig staat er een depannagewagen aan de overkant van de straat, en de man is zo vriendelijk om de wagen te slepen naar een garage. Enkele dagen later valt er een factuur in de bus van de werkgever voor de sleepkosten. Ergernis troef, want de werkgever betaalt separaat een verzekering voor dergelijke pechverhelping. De werknemer had toch beter moeten weten vooraleer deze partij in te schakelen? Zal de werkgever deze kost kunnen verhalen op de werknemer?


Wetgeving:

Dit is een delicate materie, want de wet op arbeidsovereenkomsten bepaalt dat in geval van beroepsgebruik, je de kosten en schade op bedrijfsmiddelen niet zomaar kan verhalen op de werknemers. Er moet sprake zijn van zware of herhaaldelijke lichte fouten. Verder moeten deze feiten ook aantoonbaar zijn én moet je kunnen aantonen dat de werknemer voldoende ingelicht was over zijn rechten en plichten wat betreft het gebruik van de bedrijfswagen. Niet onbelangrijk en tevens delicaat is het onderscheid tussen privé en beroepsgebruik. En om niet de spreken van het probleem van inhoudingen op het loon om deze kosten te recupereren, voer voor een andere nieuwsbrief..

Tips:

  • De bedrijfswagen is qua policies, gevoeligheden en mogelijke knelpunten veruit de meest complexe van alle extra legale voordelen: een stevige car policy is dus zeker aan de orde!
  • Laat u niet afschrikken door het woord car policy als er maar 3 bedrijfswagen bollen in uw bedrijf. Een merken- of toekenningsbeleid is in dit geval geen prioriteit, wel de gebruikersvoorwaarden.
  • Mag de partner (en kinderen) met de wagen rijden, mag hij ermee in het buitenland (waar?), wat ingeval van tijdskrediet, wat met boetes, brokkenrijders, depannage, vervangwagen, wat is de link tussen car policy en kosten eigen aan de werkgever, en zo veel meer…
  • Voor het concreet verhaal: misschien is uw verzekeraar bereid om een bepaald maximum forfait te betalen voor de externe depannage dienst, maar hebt u dit vooraf besproken en afgedekt?

Wenst u uw huidige "car policy" (of hoe je deze ook noemt) af te toetsen op de volledigheid? Stuur vandaag een mail naar info@hrcheckup.be met de vraag

"Ja, graag uw checklist car policy".

U ontvangt dan gratis de Hrcheckup Car Policy Checklist met meer dan 100 checkpoints. Dan kan je nagaan of je op vlak van bedrijfswagens immuun bent voor elk mogelijk "waar gebeurd verhaal".