[BLOG] Verkiezingskoorts stijgt bij de vakbond.
 

Hrcheckup helpt de KMO's bij de optimalisering van hun personeelsbeleid om maximaal in orde te zijn met de sociale wetgeving, efficiënt en betaalbaar. 




Verkiezingskoorts stijgt bij de vakbond.

Waar gebeurd verhaal:

Een werknemer werkt in een horecabedrijf en ontvangt een brief vanwege zijn vakbond (klik hier voor de bijlage) over zijn syndicale premie. In de brief staat echter ook letterlijk: "wij willen u attent maken op een aantal loons- en arbeidsvoorwaarden, waar u mogelijks recht op heeft, maar die niet altijd correct toegepast worden". Hierbij halen zij als voorbeelden de Ecocheques, de verplaatsingsonkosten en de vergoedingen voor werkkledij aan. De vakbond wekt hier de indruk dat tal van werkgevers vaak niet correct verlonen: "wij hebben dit jaar opvallend meer aanvragen gekregen voor de tussenkomsten voor Ecocheques voor 2014".


Duiding:

Dit beeld klopt niet met de werkelijkheid. Enerzijds zorgen de (meeste) sociaal secretariaten voor correct advies en loonberekeningen. Anderzijds is het voor vele werkgevers moeilijk om goed personeel te vinden en gaan ze hen vaak meer dan correct verlonen om ze aan boord te kunnen houden. De aangehaalde componenten zijn bovendien netto vergoedingen, waar men gezien de optimalisatie zeker eerst de voorkeur gaat aan geven als looninstrument. De opmerking over Ecocheques is bovendien tendentieus, want in de Horeca mag men dit vervangen door een gelijkaardig voordeel. De voornoemde tussenkomsten hebben vaak hiermee te maken, zonder enig kwaad opzet vanwege de werkgever. Dergelijke sfeerschepping is allicht te kaderen in de nakende sociale verkiezingen, maar is weinig bevorderlijk voor een goede relatie tussen werkgevers en werknemers.

Tips voor de werkgevers:

  • Vraag aan uw sociaal secretariaat een overzicht van alle regels die van toepassing zijn binnen uw sector.
  • Velen hebben hiervoor geconsolideerde samenvattingen opgemaakt per sector.
  • Ga na in welke mate uw secretariaat en/of consultant voldoende thuis is in uw sector.
  • Surf eens naar vakbond sites en lees wat zij zoal schrijven over uw sector.
  • Of vraag via uw werknemers hun eigen sectorale samenvatting op, vaak is deze verwerkt in een brochure of boekje.
    • U zal merken dat deze vaak ook in dezelfde stijl zijn opgemaakt als de brief hierboven.
    • Kijk ook na wat ze - al dan niet bewust - net niét vermelden.
    • Zo maken ze bv. reclame voor aanvullend verlof ("iedereen 20 vakantiedagen"), maar zeggen er niet bij dat deze onbetaald zijn (aftrekken van dubbel vakantiegeld), en dat de werknemer niet verplicht is om deze op te nemen.
  • Voor een gronderige check van alle toepasselijke loons- en arbeidsvoorwaarden kunnen we uiteraard ook helpen.

Wenst u ook een grondige check? Contacteer ons voor een Hrcheckup op +32. 475 44 73 38 of via info@hrcheckup.be.