[BLOG] Motivering bij ontslag: vakbond gaat zijn boekje te buiten.
 

Hrcheckup helpt de KMO's bij de optimalisering van hun personeelsbeleid om maximaal in orde te zijn met de sociale wetgeving, efficiĆ«nt en betaalbaar. 




Motivering bij ontslag: vakbond gaat zijn boekje te buiten.

Waar gebeurd verhaal:

Een bedrijf ontslaat een werknemer met een gewone opzegtermijn. Dit vindt plaats in een heel open communicatie. Er is minder werk en de werknemer wenst uit te kijken naar een nieuwe uitdaging. Onderling komen ze tot het besluit dat een ontslag vanwege de werkgever de beste optie is. Indien de zoektocht van de werknemer immers strop loopt, behoudt hij alsnog zijn rechten tot uitkeringen. Na de einddatum stuurt de vakbond echter een aangetekende brief naar de werkgever met als titel: "Verzoek tot mededeling concrete redenen tot ontslag". De werkgever neemt contact op met de werknemer, maar deze valt uit de lucht. Hij heeft nooit aan de vakbond gevraagd om zo een brief te sturen. Heel verbolgen beslist de werknemer om zich voortaan bij een andere vakbond aan te sluiten.


Wetgeving:

Dit thema kwam ook al ter sprake in onze nieuwsbrief van 25/8/2015 (zie www.hrcheckup.be, gratis tips, Editie 21). Sinds 1 april 2014 is de werkgever verplicht om een ontslag te motiveren wanneer de werknemer daar om verzoekt. De vakbond gaat in deze case echter zijn boekje te buiten door zelf de werkgever aan te schrijven, zonder medeweten van de werknemer. Hierdoor brengt hij de werknemer zelfs in diskrediet, terwijl het de taak is van de vakbond om hem te beschermen en te verdedigen. Misschien is dit te kaderen in een profileringsdrang in aanloop van de sociale verkiezingen van 2016. Maar in deze case zijn ze in elk geval een lid kwijt ten voordele van een andere vakbondsorganisatie.

Tips voor de werkgevers:

  • Denk vooraf goed na of vraag advies hoe je ontslagredenen achteraf zou kunnen motiveren.
  • Organiseer voor elke werknemer een jaarlijkse evaluatie.
  • Wees daarin open en eerlijk, en durf ook de verbeterpunten goed aan te stippen.
  • Probeer de conclusies schriftelijk te formaliseren (verslag via mail of tekenen voor ontvangst).
  • Voorzie in uw arbeidsreglement uitgebreid alle "do en don'ts", op maat van uw organisatie.
  • Je kan ontslagredenen eventueel ook al opnemen in de opzegbrief, maar dan wel voldoende gefundeerd en consequent met de vermelding achteraf op de C4.

Wenst u de spelregels inzake de motiveringsplicht onder de knie te krijgen ? Contacteer ons voor een Hrcheckup op +32. 475 44 73 38 of via info@hrcheckup.be.